A ZKSM támogatása

Minden segítséget köszönünk!

Támogass az adó 2%-nak felajánlásával

2% (3%) felajánlása egy adott Területi Központ vagy közösség részére

Amennyiben az adó  2% (3%-át) egy adott Területi Központ, közösség vagy közvetlenül a ZKSM országos projekt részére kívánja felajánlani, kövesse az alábbi lépéseket:

 • Fényképezze le vagy fénymásolja a kitöltött nyomtatványokat, mielőtt elküldené őket az adóhivatalnak. A lefényképezett, fénymásolt nyomtatványokat annak a Területi Központnak a vezetője gyűjti össze, amelybe a közösség tartozik, majd ő ez év május 31-i határidővel postázza, vagy e-mailben elküldi a 2percenta@zksm.sk címre. Azok a közösségek, amelyek nem tagjai a ZKSM-nek és nem tartoznak egy adott Területi Központhoz, nem fogadhatnak a ZKSM-n keresztül adó 2% vagy 3%-os felajánlásokat.

A felajánlott 2% kimutatásának módja a ZKSM iroda felé:
Szükségszerű, hogy a Területi Központ a 2%-ra való jogosultságát igazolja a ZKSM iroda felé

 • a nyilatkozatok (munkavállalóké) vagy az adóbevallás azon oldalainak fénymásolata, ahol a felajánlott 2%-ra vonatkozó adatok szerepelnek (természetes és jogi személyek) papír vagy elektronikus formában 
 • postai úton elküldeni a ZKSM, P.O. Box 117, 080 01 Eperjes címre vagy beszkennelve elektronikusan a 2percenta@zksm.sk címre.

Adatok, amelyeket látnunk kell a dokumentumokon:

– A ZKSM azonosítása
– Az adományozott 2% összege

– Az adományozó aláírása
– A dokumentumokat ez év május 31-ig kell beküldeni. Adóbevallás halasztott benyújtása esetén (csak természetes és jogi személyek) ez év szeptember 30-ig.


Útmutató az adó 2% (3%-a) felajánlására azon munkavállalók számára, akik kérvényezték munkáltatójuknál a jövedelemadóból származó adóelőleg éves elszámolását.
Az összes szükséges űrlap  a cikk végén található.

 1. ez év február 15-ig kérd meg munkáltatódat, hogy végezze el a jövedelemadóból származó adóelőleg éves elszámolását. (Ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb).
 2. Majd állítsa ki az adó befizetéséről szóló Tanúsítványt (Potvrdenie o zaplatení dane).
 3.  Ebből a tanúsítványból megtudhatod az adó befizetésének dátumát és kiszámolhatod:
  a) A befizetett adó 2%-át – ez az a maximális összeg, amelyet felajánlhatsz a ZKSM részére, ha nem voltál önkéntes az előző évben, vagy kevesebb, mint 40 órát önkénteskedtél. Ennek az összegnek legalább 3,00 eurónak kell lennie.
  b) az általad befizetett adó 3%-át, ha az előző évben legalább 40 órát önkénteskedtél és igazolást is kapsz erről azon szervezet/szervezetektől,
 4.   4. A Keresztény Ifjúsági Közösségek Egyesülete (ZKSM) szerepel az ez évi kedvezményezettek listáján.

  5. Olvasd el a Nyilatkozat kitöltésének Útmutatóját, amely a nyilatkozat hátoldalán található.

  6. Írd be a nyilatkozatba a ZKSM-re vonatkozó adatokat, valamint a felajánlott összeget. A nyilatkozatban a következő adatokat kell megadni a ZKSM-ről:

  IČO: 00641162 
  Právna forma: občianske združenie 
  Obchodné meno: Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže
  Sídlo: Brezová 18/5, 052 01 Spišská Nová Ves 

  7. Ezt a két formanyomtatványt, azaz a Nyilatkozatot a Tanúsítvánnyal együtt, ez év március 31-ig kell eljuttatni a lakóhely szerinti adóhivatalba. ***

  8. *** Ha az adó 3%-át ajánlottad fel, a Nyilatkozat és a Tanúsítvány mellett kötelező melléklet a legalább 40 órás önkéntes munka elvégzéséről szóló igazolás. Az igazolást csak ez év február 29-ig adjuk ki.

  9. Az adóhivatalnak a feltételek teljesítésétől számított 90 nap áll a rendelkezésére, hogy a felajánlott 2% (3%-ot) átutalja a ZKSM-nek.

  10. Készíts másolatot a Nyilatkozatról, és május végéig küldd el (elég szkennelt formában) a TK vezetőjének.

Megjegyzés:

Természetes személyek 2021-ben az adó 2%-át, az önkéntesek az adó akár 3%-át is felajánlhatják!

A ROK (ÉV) mezőbe 2020-et kell beírni. A nyomtatványokat kizárólag a lakóhely szerinti adóhivatalba kell benyújtani.

Nincs szükséged a ZKSM számlaszámára, és feltüntetned sem kell sehol, mivel az összeget nem te utalod, hanem az adóhivatal továbbítja a ZKSM számlájára. Az adóhivatal felé Te a teljes adót fizeted.

A szervezet azonosító számát (IČO) a mezőbe jobb oldalra igazítva kell beírni. A ZKSM-nek nincs SID-je, hagyd üresen a SID mezőt.


Ha szeretnéd értesíteni a kedvezményezettet, hogy felajánlottad számára adód 2% (3%-át), jelöld be a nyomtatványban a megfelelő négyzetnél, hogy hozzájárulsz az adataid elküldéséhez (név és cím – a felajánlott összeg NEM lesz elküldve).

IGAZOLÁS az adó 3%-ának felajánlásához, amennyiben legalább 40 óra önkéntes tevékenység lett elvégezve
– személyenként egy űrlapot kell kitölteni:

Amennyiben a ZKSM részére szeretnéd felajánlani adód 3%-át, töltsd ki az „Igazolás az önkéntes tevékenység kedvezményezettjétől” űrlapot;

Amennyiben egy másik szervezet számára szeretnéd felajánlani adód 3%-át, töltsd ki az „Igazolás a küldő szervezettől” űrlapot

és küldd el nekünk e-mailben, levelezési címeddel együtt a 2percenta@zksm.sk címre.


Az igazolást csak február végéig adjuk ki:

MINTA (a Nyilatkozathoz, vagy természetes személyek esetében az adóbevalláshoz csatolva).

MINTA – Igazolás a küldő szervezettől


MINTA – Igazolás az önkéntes tevékenység kedvezményezettjétől


Tanúsítvány az adó befizetéséről
Nyilatkozat a befizetett adó 2%-ig terjedő összeg felajánlásáról a ZKSM előre kitöltött adataival

Útmutató jogi személyek számára, az adó 2% (1%-a) felajánlására a 2021-as évben

 1. A Keresztény Ifjúsági Közösségek Egyesülete (ZKSM) szerepel a kedvezményezettek 2020-as listáján. A jogi személyek az adó 2%-át (1%-át) a ZKSM mellett több kedvezményezett javára is felajánlhatják, kedvezményezettenként a minimális összeg 8,00 €.

  2. Számítsa ki a cégadó 2%-át (1% -át) – ez a maximális összeg, amelyet felajánlhat a kedvezményezettnek / kedvezményezetteknek. 2%-nál kevesebbet (1%) is felajánlhat, de a „legalább 8,00 € / kedvezményezett” feltételnek teljesülnie kell.


FIGYELEM:

Ha egy jogi személy (cég) 2020-ben az adóbevallás benyújtásának és az adó 2020-ig történő befizetésének határidejéig (általában március 31.) NEM adományozott az adó legalább 0,5%-ának megfelelő összeget közhasznú célra (akár egy másik szervezet számára is), akkor csak az adó 1%-át ajánlhatja fel – az adóbevallásban jelezve, hogy az adónak csak 1%-át ajánlja fel –, KITÖLTVE a IV. rész 3. sorát. 

Ha egy jogi személy (cég) 2020-ben az adóbevallás benyújtásának és az adó befizetésének határidejéig (általában március 31.) az adó legalább 0,5%-ának megfelelő összeggel TÁMOGATOTT egy közhasznú tevékenységet (akár egy másik szervezetet, nem feltétlenül a kedvezményezettet), akkor az adó 2%-át ajánlhatja fel – az adóbevallásban jelzi, hogy az adó 2%-át ajánlja fel (mint az előző években) –, KITÖLTVE a IV. rész 1. és 2. sorát.

Ha szeretné értesíteni a kedvezményezettet, hogy felajánlotta számára adója 2% (3%-át), jelölje be a IV. részben az adatai elküldéséhez szükséges hozzájárulást (üzleti név vagy megnevezés, székhely és jogi forma – a felajánlott összeg NEM kerül nyilvánosságra). 


Az adóbevallásban a következő adatokat kell megadni:

IČO: 00641162 
Právna forma: občianske združenie 
Obchodné meno: Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže
Sídlo: Brezová 18/5, 052 01 Spišská Nová Ves 

Ha egynél több kedvezményezettet választott, illesszen be egy másik papírlapot az adóbevallásba mellékletként (ez szerepel az adóbevallás nyomtatványának utolsó oldalán), és ugyanúgy adja meg a kedvezményezettekkel kapcsolatos összes szükséges azonosítási adatot és a javukra felajánlani kívánt összeget. A 4. mezőben jelölje meg, mennyi kedvezményezettnek szeretné felajánlani az adószázalékot.

3. A megfelelő módon kitöltött adóbevallást a megadott határidőn belül nyújtsa be az adóhivatalba, és ezen időszakon belül fizesse be a jövedelemadót.

4. Az adatok ellenőrzése után és az összes feltétel teljesítésével az adóhivatalnak törvényből adódó 90 napos határideje van arra, hogy a felajánlott összegeket átutalja a az Ön által kiválasztott kedvezményezetteknek.

Megjegyzés:

Nincs szüksége a kedvezményezettek számlaszámára, és sehol se adja meg azokat, mivel a pénzt a kedvezményezettek számláira az adóhatóság, és nem Ön utalja át. Ön a teljes adót fizeti az adóhivatalnak.

Az adóbevalláson kívül az adó 2% -ának felajánlásához már nem kell semmilyen más formanyomtatványt benyújtani, például ajándékszerződés-másolatokat stb. – ezek csak az esetleges ellenőrzés során lesznek fontosak.

A szervezet azonosító számát (IČO)  a mezőbe jobb oldalrara igazítva kell beírni. A ZKSM-nek nincs SID-je, hagyd üresen az  SID mezőt.

Pénzbeli és természetbeni juttatás

Ima

Imáid számunkra nagyon fontos helyen állnak, hiszen segítségünkre vannak abban, hogy Isten akaratát keressük ifjúsági munkánkban és az Ő országának terjesztésében a szlovákiai fiatalok között.